Ads 468x60px

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Ο Κλήδονας στην Σύρο

Στο μάθημα της Γλώσσας μιλήσαμε για έθιμα που υπήρχαν και υπάρχουν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και αποφασίσαμε να μοιραστούμε μερικά έθιμα από το δικό μας τόπο.

Ο Κλήδονας είναι ένα έθιμο που πραγματοποιείται ανήμερα του Αι-Γιαννιού στις 24 Ιουνίου. Ο Άγιος λέγεται "Πρόδρομος" γιατί προετοίμασε το λαό να υποδεχτεί το Σωτήρα, ”Βαπτιστής” γιατί βάπτισε το Χριστό και “Αποκεφαλιστής” γιατί θανατώθηκε με αποκεφαλισμό. Οι Συριανοί τον αποκαλούν “Kοψοκέφαλο”. Την παραμονή της γιορτής κορίτσια με πήλινο βάζο πηγαίνουν σε φιλικά σπίτια και παίρνουν το αμίλητο νερό. Ονομάζεται έτσι γιατί το ζητούν χωρίς να μιλήσουν. Μετά πηγαίνουν στα σπίτια της γειτονιάς κι ο καθένας ρίχνει στο βάζο ότι θέλει π.χ. κουμπί δαχτυλίδι. Το άλλο βράδυ συγκεντρώνονται κάπου και ένας τραβάει από το νερό ένα αντικείμενο και λέει ένα στίχο όπου ανήκει σε αυτόν που έριξε το αντικείμενο. Τα στιχάκια είναι χιουμοριστικά ή σατιρικά και προκαλούν γέλιο:
(Έχω τραγούδια να σας πω ,ένα κουβά γεμάτο
Και ξεπατώθηκε ο κουβάς και’ πέσαν όλα κάτω.)
(Ανοίγουμε τον κλήδονα με τ’Αγιαννιού τη χάρη
Και όποια έχει καλό ριζικό σήμερα να το πάρει).
Ο Αι Γιάννης λέγεται και (Φανιστής). Ανήμερα τις γιορτής του οι κάτοικοι μαζεύουν τα μαγιάτικα στεφάνια ανάβουν φωτιές στις γειτονιές και τα καίνε. Μικροί και μεγάλη πηδάνε πάνω από τη φωτιά.

Από Νίκο Β.

2 σχόλια:

 

Δημοφιλή Άρθρα

Καιρός

Χάρτης