Ads 468x60px

Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Έθιμα - Τα Κάλαντα του Λαζάρου

Στο μάθημα της Γλώσσας μιλήσαμε για έθιμα που υπήρχαν και υπάρχουν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και αποφασίσαμε να μοιραστούμε μερικά έθιμα από το δικό μας τόπο.

Στη Σύρο όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα αναβιώνουν κάθε χρόνο ήθη, έθιμα, γιορτές,  πανηγύρια και εκδηλώσεις, που πραγματοποιούνται σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Όποιος τυχερός βρίσκεται στο νησί κατά την περίοδο που κάποιο από όλα αυτά γιορτάζεται θα ζήσει μια μοναδική εμπειρία της λαογραφίας και παράδοσης του νησιού.
Για παράδειγμα το Σάββατο του Λαζάρου συνηθίζουν στην Ερμούπολη και στην Άνω Σύρο να βγαίνουν τα παιδιά στους δρόμους και να λένε τα κάλαντα του Λαζάρου. Κρατούν στα χέρια τους τα Λαζαράκια, δηλαδή σε μια ξύλινη κουτάλα της σούπας ή μια τρυπητή, δένουν σε σχήμα σταυρού ένα άλλο ξυλαράκι. Φτιάχνουν ένα κεφαλάκι από βαμβάκι και το σκεπάζουν με ένα άσπρο πανί. Ζωγραφίζουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου με μαρκαδόρους και το στολίζουν με λουλουδάκια χρωματιστά συνηθως άσπρες άγριες μαργαρίτες. Γυρίζουν στους δρόμους και τραγουδούν:

Ήρθ’ ο Λάζαρος
Ήρθαν τα Βάγια
Ήρθ΄η Κυριακή
Που τρων’ τα ψάρια

Που’σουν Λάζαρε
Πουν’ η φωνή σου
Που σε γύρευε
Η μάνα κι αδελφή σου 

Ήμουνα στη γή
Στη γη χωμένος
Κι από τους νεκρούς
Νεκρούς αποθαμένος

Δώσε μου νερό
Νερό λιγάκι
Να ξεπλύνω της καρδιάς
Καρδιάς μου το μεράκι

Βάγια βάγια των βαγιών
Τρώνε ψάρι και κολιό
Και την άλλη Κυριακή
Τρώνε το παχύ αρνί.

Από Τίμος Κ.

1 σχόλια:

 

Δημοφιλή Άρθρα

Καιρός

Χάρτης